Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Σήμερα έγινε η πρεμιέρα της ταινίας «Ουτοπία 1961»


Πλήθος κόσμου στην πρεμιέρα της προβολής της ταινίας «Ουτοπία 1961» του Κώστα Φιλιούση που προβλήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στον κινηματογράφο «Αλκυονίδα» όπου παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.
Στην πρεμιέρα για την ταινία μίλησαν ο σκηνοθέτης Κώστας Φιλιούσης, ο δήμαρχος Λαυρίου Κώστας Πόγκας και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου Βάλσαμος Συρίγος. 
Η ταινία θα αρχίσει να προβάλλεται στους κινηματογράφους από τις 14 Απρίλη. 

Η υπόθεση 

Η ταινία γυρνάει το χρόνο πίσω, στην ταραγμένη περίοδο του 1961 και αφηγείται τη μεγαλειώδη απεργία των μεταλλωρύχων του Λαυρίου. 
Η αφήγηση αναπτύσσεται σε τρεις παράλληλους άξονες. Στον έναν άξονα καταγράφεται η εξέλιξη της απεργίας με υποκείμενο τους απεργούς μεταλλωρύχους στον εργασιακό τους χώρο. Ο δεύτερος αφηγηματικός άξονας ξεδιπλώνει τη στάση των κατοίκων της πόλης του Λαυρίου και ο τρίτος την αντίδραση της γαλλικής εταιρείας, της κυβέρνησης, του κράτους και του παρακράτους. 
Οι σκηνές καθημερινότητας των κατοίκων της πόλης του Λαυρίου σκιαγραφούν το πολιτικό και κοινωνικό τοπίο της εποχής. Το σενάριο της ταινίας βασίζεται στο βιβλίο του Κωνσταντίνου Πόγκα, ο οποίος ήταν ένας από τους πρωτεργάτες της απεργίας. Ο συγγραφέας εμφανίζεται περιοδικά στην ταινία για να θυμίζει στο θεατή ότι αυτά που παρακολουθεί συνέβησαν το 1961 στην πραγματικότητα


Ο σκηνοθέτης Κώστας Φιλιούσης
Ο δήμαρχος Λαυρίου Κώστας Πόγκας

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου Βάλσαμος Συρίγος